Schritte International Neu szókincse

Sziasztok!
Ez a fórumbeszélgetést a Hueber kiadó Schritte International Neu könyvsorozat szavaihoz készült.
Néhány tudnivaló:

  • Leckék tartalma: minden fejezetnék a tankönyvi szószedetben szereplő szavak vannak kiírva. Könyvenként van egy “Szószedetben nem szereplő szavak” fejezet, amiben a könyv használata során felmerült szavak kerültek (pl. munkafüzeti szavak, hanganyagokban szereplő szavak, stb.).
  • Szavak pontossága: a tankönyvhöz képest lehetnek kisebb eltérések: akár elütés miatt, de azért is, mert a szavakat Duden-nel ellenőriztem, és ahol a könyv nem volt elég pontos, ott Duden alapján kiegészítettem a szavakat.

Szavak rendje: a type-in feladatok könnyebb teljesítése érdekében érdemes erre is figyelmet fordítani:

  • főnevek: ‘névelő’ ‘Főnév’, -‘tbsz jele’ (umlautos többesszámnál “, -:” van, míg rendhagyó többesszámnál a főnevet egészben írom ki egy vessző után)
  • igék: ‘főnévi igenév’ ‘sich (ha van)’ ‘prepoz+ESET (ha van)’ (‘h. vagy i.’ ‘múltidős alak’) (tehát, ha visszaható az ige, akkor a főnévi igenév után kerül a sich, ha van prepozició, akkor ez következő majd plusz jel és az eset első betűje nagybetűvel, végül pedig zárójelben az ige múlt ideje. Ha az ige elválós igekötő ige, akkor az igekötő és az ige közé egy |-t (AltGr+W) teszek. A magyar szó segít, hogy szükség lesz-e prepozicióra a német szónál, hiszen ilyenkor a magyar szónál szerepel pl. vmire, vmit, vkiben, stb.
  • speciális katakterek, amikre szükséged lehet még: | (AltGr+W), ß (AltGr+Á), ä (AltGr+a), Ä (Alt+0196, de ez csak akkor működik, ha numpad-on írod be, a betűk feletti számokkal nem működik!)

Ha valamilyen hibát észleltek a leckékben, szavakban, kérlek itt jelezzétek, és amint időm engedi, igyekszem javítani azt.
Jó tanulást kívánok a leckéhez!